Deze pagina is ontstaan uit de combinatie van hobby en vakmatige interesse. De pagina is “work in progress” en zal bijgewerkt worden als ik weer relevante aanvullingen heb.
Algemene ontwikkelingen
De laatste 20 jaar hebben we grote technologische ontwikkelingen gezien in de muziek en film reproductie in de huiskamer. Ik weet nog goed dat ik vlak na de introductie van de CD mijn eerste CD speler kocht (Toshiba). Wat was ik onder de indruk van de geluidskwaliteit en wat was ik blij dat ik het kraken en tikken van de langspeelplaat kwijt was. Ik kon me niet voorstellen dat er ooit nog iets zou komen na de CD. Niet lang daarna gebeurde hetzelfde natuurlijk voor films, de DVD werd geintroduceerd.
Maar eigenlijk gebeurde er iets belangrijkers. Namelijk, content werd gedigitaliseerd.
Maar er gebeurde eigenlijk ook nog iets anders. Namelijk, de content kwam eigenlijk los te staan van de drager (CD of DVD). Wat maakt het immers uit waarop de digitale contect komt te staan?
Laten we niet vergeten dat we in de begintijd van de CD en DVD deze
zelfde opslag capaciteit op harddisk niet te betalen was. Inmiddels (2013) is de
prijs van harddisks per GB zodanig laag geworden dat het zich begint te lonen film
en muziek op disk op te slaan.
OK, je zou kunnen zeggen dat de opslag van digitale content dus op een NAS of server zou kunnen. Maar hoe speel je dit dan Af?
Naar mijn stellige overtuiging maakt het niet uit. Het lijkt me dat je, als de
content op een centrale plaats op het thuis-netwerk staat, van meerdere clients
gebruik kan maken om de contect af te spelen. Zo’n client kan een tablet zijn,
smartphone, laptop of ander gespecialiseerd apparaat. Deze constructie laat
bovendien toe dat meerdere bronnen van digitale content gecombineerd kunnen worden op deze “afspeel” clients. Dit is dan ook precies wat ik zie. Of je nu een AppleTV, tablet of Roku hebt, je kan meerdere bronnen combineren (lokale content, maar ook YouTube e.d.). Het punt is natuurlijk dat je een client kiest die het beste past bij hetgeen die moet doen, audio streamen of film weergeven.
Nog een stap verder is het kunnen delen van lokale content met vrienden via internet. Naar mijn idee is dit precies de stand van zaken op dit moment. Ik
verwacht dat we in de toekomst zelfs geen lokale opslag meer willen hebben. Het lijkt me niet meer dan logisch dat we dan ook een soort Spotify abbonnement voor
films kunnen afsluiten. Je hebt dan toegang tot alle films die je je maar zou
wensen. Waarom zou je ze dan nog willen kopen of downloaden?
Meer hardware
Al jaren luister in graag naar muziek. Ik wil wel dat het goed klinkt en daarom heb ik een (oude) goede hifi set. Een set stevige versterkers (2X NAD 218) en grote luidsprekers (Vifa Basis 95).
In ruim 15 jaar spaart een mens veel CD’s bij elkaar. Echter merkte ik dat ik de laatste jaren steeds meer muziek draaide op mijn laptop (iTunes) en iPod. Natuurlijk is er een goed hoorbaar kwaliteitsverschil tussen een CD en gecomprimeerde audio bestanden zoals mp3. Toch merkte ik dat ik de meeste tijd iTunes gebruikte en sporadisch CD draaide. Alleen wanneer het goed moest klinken.
AppleTV en Airport Express
Inmiddels was ik een Apple Airport Express rijker en ontdekte dat met een Apple laptop vanuit iTunes muziek kan streamen van iTunes naar de Airport Express. Bovendien kon dit draadloos en bleek dat de Airport Express niet alleen een audio uitgang heeft, maar dit ook middels glasvezel kan! Deze glasvezel kan ik direct op mijn Meridian DAC aansluiten. Hiermee is de gehele audio keten tot de DAC digitaal. Rest natuurlijk de kwaliteit van de digitale audio bestanden. De meest voor de hand liggende keuze is FLAC, maar dat ondersteund iTunes niet (zonder plugins).
Naast muziek kan ik met de laatste versie van OSX Mountain Lion ook mijn laptop scherm draadloos naar mijn AppleTV streamen. Langzamer hand beginnen zich naar mijn idee de contouren van een nieuwe thuissituatie af te tekenen.
Plex server
Het is blijkbaar handig de opslag van film en muziek te scheiden van de afspeel apparatuur. Via Fred kwam ik in aanraking met Plex. Plex is een mediaserver die zowel op Mac OSX als Linux draait. Al snel ontstond het idee mijn bestaande Ubuntu server uit te breiden met extra diskcapaciteit en Plex te installeren.
Ubuntu server
Persoonlijk heb ik een grote voorkeur voor een Ubuntu server op de Plexmediaserver op te plaatsten. Ubuntu is erg stabiel en ik kan het goed beveiligen. De setup die ik vervolgens hetb gemaakt ziet er als volgt uit.
Een enkele disk voor het systeem. Dit hoeft voor mij niet redundant te zijn. De installatie kan ik snel opnieuw uitvoeren en van de configuratie data maak ik backups. Daarnaast heb ik een tweetal disken gebruikt om de digitale content op te slaan. Ik heb hier 3 TB SATA disken voor genomen. Met software RAID heb ik de disken gespiegeld (MIRROR). De output van mdadm is als volgt:
/dev/md0: Version : 1.2 Creation Time : Wed Jan 2 20:08:55 2013 Raid Level : raid1 Array Size : 2930135360 (2794.39 GiB 3000.46 GB) Used Dev Size : 2930135360 (2794.39 GiB 3000.46 GB) Raid Devices : 2 Total Devices : 2 Persistence : Superblock is persistent
Update Time : Sat Feb 9 16:32:51 2013 State : clean Active Devices : 2 Working Devices : 2 Failed Devices : 0 Spare Devices : 0
Name : Sun:0 UUID : ff01949b:42b6f3a7:62b04666:140ff844 Events : 25
Number Major Minor RaidDevice State 0 8 32 0 active sync /dev/sdc 1 8 48 1 active sync /dev/sdd
Vervolgens heb ik de plexmediaserver geinstalleerd. Dat is op Ubuntu tamelijk eenvoudig (apt-get install plexmediaserver of aptitude install plexmediaserver – afhankelijk welk package management systeem je het liefste gebruikt). Het voordeel hiervan is dat je met de dagelijkse updates die van de Plexmediaserver gewoon meeneemt. Voor meer informatie over Plexmediaserver volg deze link. De Plexmediaserver heeft een webserver waar je met een webbrowser gewoon heen kan browsen. Hierkan je de server verder instellen en zelfs direct content bekijken en beluisteren. Vergeet niet bij Plex zelf een “MyPlex acoount” aan te leggen. Hierdoor kunnen Plexclients je eigen Plexmediaserver altijd vinden.
Plex client
OK, so far, so good. Mijn media bestanden staan op de Plexserver. Ik kan natuurlijk een webbrowser gebruiken om films te bekijken en muziek te beluisteren, maar welke andere mogelijkheden zijn er?
- De Plex client op de iPhone en / of iPad (deze is ook voor Android beschikbaar)
- De Plex client voor Mac OSX (deze gebruik ik op mijn laptop, deze is er echter ook voor Microsoft Windows)
- De Plex client op de Roku
- De Plex client op een smart TV (zoals bijvoorbeeld Google TV, Samsung smart TV of LG smart TV).
Er zijn waarschijnlijk nog wel meer mogelijkheden, maar dit zijn ze die ik zo ken. Ik mijn geval wilde ik graag voor bij de televisie een dedicated device om HD films te kunnen bekijken. Na wat speurwerk viel mijn oog op de Roku2 XS. Dit is een met de AppleTV vergelijkbaar apparaat, maar het heeft een Plex client in tegenstelling tot de AppleTV dat alleen Apple “approved” kanalen en applicaties bevat. Overigens, de AppleTV versie 1 en versie 2 kennen een “jail brake” waardoor je in staat moet zijn een Plex client te installeren. Ik had zelf natuurlijk net een AppleTV versie 3 aangeschaft en dus is die (voorlopig) niet te gebruiken in combinatie met de Plex media server.
Roku
Na de keuze voor een Roku heb ik eerste de site van Roku bestudeerd. Ze bieden namelijk verschillende versies tegen verschillende prijzen. De goedkoopste Roku kost ongeveer 50 dollar, maar ik wilde graag een model dat een ethernet netwerk poort bevat (uit performance overwegingen). Daarmee kwam ik uit het het duurste model dat ongeveer 100 dollar kost. Uiteindelijk koste de bestelling bij Amazon, inclusief versturen, me ongeveer 100 euro.
Nadat de Roku thuis was afgeleverd bleek deze – geheel volgens verwachting overigens – een Amerikaanse adapter te hebben. Gelukkig had ik in mijn voorraad eenzelfde adapter met wel de goede stekker.
Nadat ik de Roku aangesloten had ging deze eerste een update uitvoeren. Daarna bleek de Roku bijzonder eenvoudig aan te sluiten en de Plex media server was zo gevonden. Inmiddels heb ik de Roku 2 weken in gebruik en het bevalt me prima. Er zit een eenvoudige afstandsbediening bij waarmee ik eenvoudig door alle films en muziek kan bladeren.
Naast een Plex client heeft de Roku de mogelijkheid andere kanalen toe te voegen. Sommigen werken alleen indien je in America woont, anderen doen het prima. Het schijnt zelf zo te zijn dat er “verborgen: kanalen toe te voegen zijn. Dit avontuur moet nog even wachten, maar ik ga het zeker proberen. Mijn indruk is dat de Roku hiermee meer open staat voor ontwikkelaars en aanbieder van digitale content dan bijvoorbeeld het Apple ecosysteem.
Spotify
Voor wat betreft muziek ben ik verslingerd geraakt aan Spotify. Ik weet dat er alternatieven zijn voor Spotify zoals bijvoorbeeld Deezer. Ik was zelf als eerste begonnen met Spotify. Inmiddels heb ik een behoorlijk aantal afspeellijsten (playlists) en daarmee zit ik aan Spotify “vast”.
De eerste maanden heb ik de “gratis” variant van Spotify gebruikt. Toen ik daarmee experimenteerde kan je 20 uur muziek per maand luisteren, in de laagste kwaliteit en met reclame boodschappen. Al snel was ik overtuigd dat een Spotify abonnement een goede investering zou zijn en ging gelijk voor het duurste (10 euro per maand).
Het afgelopen jaar ben ik mijn iTunes steeds minder gaan gebruiken. Met Spotify is er geen noodzaak muziek te rippen of te downloaden, het is er gewoon. Bovendien, en dat maakt het extra leuk, mijn afspeellijsten vind ik zowel op mijn laptop, als op mijn iPhone en iPad. Ik besteed nu vooral tijd aan nieuwe muziek ontdekken en afspelen.
Een onderwerp dat ik nog wel moet tackelen is wat ik tijdens de vakantie en de auto gebruik. Ik verwacht dat ik daar voorlopig (met de huidige internet tarieven in het buitenland) nog wel even op mijn iPod aangewezen zal zijn.
Verdere integratie met iTuines
Dit wordt een van de volgende onderwerpen die ik ga uitzoeken.
Audiophile muziek
Dit wordt een van de volgende onderwerpen die ik ga uitzoeken.
Update d.d. juli 2013
Voor het einde van het jaar zal Netflix beschikbaar komen binnen Nederland. Naar mijn idee maakt dit mijn Plexserver voor wat betreft films overbodig, net zoals Spotify dat voor mijn mp3 muziek op de Plexserver doet.
Update d.d. oktober 2013
Netflix is nu in Nederland beschikbaar. Ik heb snel een abonnement afgesloten en geniet inmiddels van verschillende films en tv series. Netjes in HD format, gestreamed naar mijn TV via mijn internetlijn. Ineens is mijn Apple TV echt bruikbaar, want daarop was meteen de Netflix client beschikbaar. Op de Roku kan ik de Netflix client niet installeren. Blijkbaar heeft Roku daarvoor geen deal gesloten in Nederland – vergelijkbaar zoals dat met Spotify het geval is. Het blijft voor klanten vreemd dat je de hardware legaal hebt verkregen, een abonnement hebt afgesloten en toch geen gebruik mag maken van de betreffende dienst. Dit is de manier waarop de commercie haar kansen verspeeld naar mijn idee.
Zoals verwacht maak ik minder gebruik van de Plexserver. Netflix voorziet in een prima (legaal) alternatief. In ieder geval voor de content die ze aanbieden, maar dat is helaas nog lang niet alles.
Update d.d. juni 2014
Op het “muziek front” heb ik weer vorderingen gemaakt. Ik heb een Intel NUC PC gekocht waarop ik Ubuntu en Spotify heb geïnstalleerd. Nu blijkt dat de NUC over een analoge HD audio uitgang beschikt. Nadat ik Spotify op de hoogste kwaliteit heb gezet, maakt dit de NUC tot een prima geluidsbron. Ik overweeg nu een klein LCD panel te kopen en het geheel in mijn stereo kast in te bouwen.