Daily Archives: March 17, 2025

En hoe nu consultancy versnellen?

In deze reeks over versnelling en complexiteit heb ik gekeken naar het “waarom” van versnelling & complexiteit en het “hoe” van kunnen versnellen. Wat werkt versnelling tegen (complexiteit) en wanneer is versnellen geen goed idee (persoonlijke aandacht). Verder heb ik belicht waarom proces kwaliteit bestaat (het versnelt ons) en welke rol standaardisatie en cloud hierbij kunnen spelen (dat versneld ons ook, mede door complexiteit te verlagen). Dit keer wil ik graag naar ons als IT professionals kijken. Moeten wij ook versnellen, waarom en hoe doen we dat dan?

Business as usual?

Als ons klanten willen versnellen – en die case is wel gemaakt denk ik – dan is de eerste vraag die IT professionals zich moeten stellen, “Kunnen we onze klanten daarbij helpen”? Mij lijkt dat IT instrumenteel is bij het versnellen van bedrijfs – en productieprocessen. Dus ja, daar kunnen we bij helpen. De producten en diensten die we leveren moeten daarom bovenal in staat zijn om onze klanten te helpen versnellen. Dat is ook vaak zo, denk aan Infrastructure as Code (IAC) waarmee we heel snel netwerken en servers kunnen bouwen. Ook kan je hierbij denken aan geautomatiseerde deployment van changes (CICD). Een klant wil vast geen technologie, dat is namelijk maar een middel, maar die wil iets bereiken, een website draaien bijvoorbeeld. Feitelijk wil men een business vraagstuk oplossen en geen nieuwe introduceren.

Low Code wel zinvol dan?

Naast onze klanten direct versnellen, kunnen we ook de complexiteit verlagen. Zoals ik eerder al betoogde is de gang naar de “Cloud” daar een aardig voorbeeld van. Door standaardisatie zijn we beter instaat te begrijpen wat we doen en kennen we de kwaliteit (en beperkingen) beter. Het is als puzzelen met hapklare brokken. Het gevolg is dat de klant dan kan versnellen.

Ook het gebruik van Low Code kan klanten versnellen, door (wellicht tijdelijk) de focus te leggen op de business en wat minder op technologie. In een later stadium kan dat weer anders worden. Misschien wil een bedrijf na verloop van tijd meer aandacht geven aan de technische implementatie. De juiste keuze helpt je dan te versnellen.

Vertragen levert toch meer uren op?

Als IT consultancy klanten helpt te versnellen, waarom zouden we dan zelf moeten versnellen? Dat lijkt contra intuïtief, want we verdienen ons geld aan uren, dus waarom dan sneller?

Als eerste denk ik dat als we relevant willen blijven en succesvol willen blijven concurreren met onze vakbroeders, we moeten versnellen. Ook lijkt mij dat als we onze klanten willen helpen versnellen – en dezelfde technieken gaan gebruiken – we daardoor zelf ook versnellen. En dat heeft alles te maken met het “Hoe” van het versnellen.

Hoe dan?

Zoals ik eerder betoogde, bestaat een kwaliteitsysteem om de snelheid te verhogen. Willen we IT consultancy versnellen, dan is “One Time Right” wel een goede aanpak. Waarom omarmen we in de IT dan het kwaliteitsdenken niet? Laten we een voorbeeld nemen aan Toyota. Door te standaardiseren kunnen we klanten sneller helpen, met voorspelbare resultaten, tegen voorspelbare kwaliteit en kosten. Naar mijn idee sluit dat aan bij wat klanten nodig hebben en willen.

Waarom heeft Max een pits stop?

Daarom lijkt mij dat we de IT consultancy business kunnen versnellen als we zorgen voor een hogere kwaliteit (certificeringen bijvoorbeeld), professionalisering en verdergaande standaardisatie. Klanten vragen niet meer om een “One off”, maar willen liever “Standaard” tegen een voorspelbare doorlooptijd en prijs. Het her-gebruik van software en standaardisatie middels het gebruik van “Standaard bouwblokken” ligt dan ook voor de hand. Dit is niet nieuw, maar wel heel actueel. Dus waarom heeft Max een pits stop nodig? Om daarna sneller te kunnen gaan!